עמדת המסבירן

הגדל

מבקרים יקרים. אתם ניצבים לפני אנדרטת חטיבה 421,

חטיבת מילואים של טנקי מגח-פטון, אשר במסגרת אוגדת האלוף אריאל שרון היתה חטיבת הטנקים הראשונה שצלחה את תעלת סואץ במלחמת יום הכיפורים.
ב-6 באוקטובר 1973 פתחו צבאות מצרים וסוריה במתקפת פתע משולבת כנגד מדינת ישראל.

חטיבה 421 היתה אז חטיבת מילואים צעירה שהוקמה בשנים 1973-1972. פרוץ המלחמה תפס את החטיבה כשהיא עדיין בהקמה, ולרוב היחידות עדיין לא היו מחסני חירום מסודרים.

היממה הראשונה של המלחמה עברה על מפקדי וחיילי החטיבה במאמץ לארגן מבסיסים שונים במרחבי פיקוד הדרום, טנקים וזחלמי"ם, כלי רכב וכלי נשק, ציוד לחימה ותחמושת, ציוד קשר וזיווד.

אור ליום ראשון, ה-7.10, החלו יחידות החטיבה לנוע על שרשראות לסיני מאיזורי באר שבע וג'וליס דרך ניצנה ורפידים, ובאותו יום, בערב היום השני למלחמה, הגיעו הטנקים של החטיבה, בפיקודו של המח"ט אלוף משנה חיים ארז, לגזרה המרכזית של התעלה. מפקדי הגדודים של החטיבה היו: רב סרן גיורא לב, רב סרן עמי מורג, וסגן אלוף שמעון בן שושן.

מהלכי המלחמה של החטיבה כללו שני שלבים : שלב הבלימה, ושלב צליחת תעלת סואץ והפריצה לאדמת מצרים. שתי מפות התבליט שעל גבי משטחי האבן שלפניכם מתארות את שני השלבים.

מפת התבליט שמימין מתארת את שלב קרבות הבלימה.

החטיבה החזיקה במשך כשבוע ימים את גזרת ציר טסה-איסמעיליה, וניהלה מספר קרבות קשים על מתחם חמוטל, דיונה חולית מוארכת שחלשה על הצומת החיונית של כביש טסה-איסמעיליה עם ציר החת"מ. בקרבות בגזרת חמוטל, איבדה החטיבה 19 מלוחמיה. החטיבה התחשלה בקרבות אלה, אשר הסתיימו בקרב השריון בשריון שניהלה החטיבה מול דיביזיה 21 המצרית ב-14 לאוקטובר. בקרב זה השמידו הטנקים של החטיבה כמה עשרות טנקי אויב, ולחטיבה נפגע טנק אחד.

הנה שיחה בין מפקד האוגדה אלוף אריאל שרון למח"ט בעיצומו של הקרב:

"1 כאן 40 דוח מצב עבור,
כאן 1 ... מדי פעם צצים כלים הם נמצאים כרגע וכמה שידוע לי בתנועה לכיוון שלי על ציר פוטון עבור,
האם יש עליך לחץ בגזרה שלך
כאן 20 אין לחץ נופל גם ארטילריה, נסיונות יורים פגז פה פגז שם כרגע אני מניח שכרגע הם מנסים משפרים מאיזה מקום בשטחים מתים עבור,
האם הצלחת לדפוק אחרי הצהרים כמה אחדים מהם,
כאן 20 אחרי הצהרים כבר דפקתי יותר מאשר לפני הצהריים עבור,
האם יש בוערים,
כאן 20 חלק עדין בוערים וחלק כבר כבו עבור."

מיד לאחר קרב השריון בשריון, נשלפה החטיבה מגזרת חמוטל, והוטלה עליה המשימה להתכונן לצליחת תעלת סואץ.
מפת התבליט שמשמאל מתארת את שלב הצליחה והפריצה.

משימתה של החטיבה היתה להוביל את אמצעי הצליחה - גשר הגלילים ודוברות הצליחה, דרך הצירים "עכביש" ו"טרטור", אל נקודת הצליחה שנקבעה באיזור מעוז מצמד, ממערב למתחם החווה הסינית.

בליל ה-15 לאוקטובר עסקו רוב הטנקים של החטיבה בגרירת ובאבטחת אמצעי הצליחה, ויחידות אחרות של החטיבה לקחו חלק בקרבות לכיבוש המערך הדיביזיוני המצרי בחווה הסינית אשר איים על צירי הגישה ועל מבצע הצליחה.

אור ליום ה-16 לאוקטובר, צלחו כוחות החטיבה את תעלת סואץ על גבי דוברות תמסח. היתה זו הצליחה הראשונה של כוחות משוריינים של צה"ל את תעלת סואץ, ונקודת המיפנה בחזית הדרום, בה עבר צה"ל ממגננה ובלימה בסיני ליוזמה התקפית על אדמת מצרים. הטנק הראשון של החטיבה שצלח את תעלת סואץ, הטנק שעשה היסטוריה, מוצג באתר השריון ליד הקיר המערבי של בנין המשטרה.

וכך זה נשמע ברשת הקשר : מפקד האוגדה אריאל שרון פונה אל המח"ט

"20 ברשת שלך כאן 40 עבור,
כאן 20 רות עבור,
מיקומך עבור,
כאן 20 אני עכשיו כבר שט לצד השני עבור."


לאחר הצליחה, התארגן הכח החטיבתי ככח פשיטה משוריין שמשימתו העיקרית היתה השמדת בסיסי טילים נגד מטוסים, על מנת לאפשר פעולה חופשית של מטוסי חיל האויר בגזרה. הכח החטיבתי נע במשך יום שלם עשרות קילומטרים בעומק אדמת מצרים כשהוא משמיד בדרכו בסיסי טילים נגד מטוסים, טנקים, רכב ומתקנים של הצבא המצרי. התדהמה המצרית היתה מוחלטת. הנה דיווח של המח"ט למפקד האוגדה, כשתוך כך הוא מתפעל את הטנק שלו בלחימה ונותן הוראות לצוות:

"כאן 20 עברנו את בסיס הטילים הראשון עלינו עליו, כרגע הדלקנו את הראדארים ודפקנו מספר בסיסים של טילים ואנחנו ממשיכים ועכשיו נמצאים על מערך טילים שלהם יותר בעומק הכל מלא פה ומלא חיים... דפוק ת'טיל הזה נראה מה יצא ממנו יפה מאד מטרה תכניס לו עוד אחד חצי ימינה."

עד להפסקת האש ב-24 לאוקטובר כבשה החטיבה כברת ארץ של כ- 250 קילומטרים מרובעים במישורים המדבריים שממערב לתעלת סואץ ותעלת המים המתוקים. הפסקת האש מצאה את החטיבה כשהיא מחזיקה את הפינה הצפונית- מערבית של המובלעת שכבש צה"ל במצרים, יושבת על כביש קהיר איסימעיליה מרחק כ-15 קילומטרים מדרום מערב לאיסמעיליה.

האנדרטה שלפניכם עוצבה והוקמה ע"י האמן גרשון היימן, ומבטאת את מסלול הלחימה של החטיבה – היציאה מקרבות הבלימה הקשים לקרב הצליחה והפריצה למרחבים שממערב לתעלת סואץ.


העמוד המרכזי מבטא את שלב הבלימה, כשמראש העמוד פורץ אלמנט מפלדה המזכיר את תובת טנק הפטון.
בחזית העמוד - להבת יזכור, לזכר 48 לוחמי החטיבה שנפלו במערכה.

משני צידי העמוד המרכזי 2 אלמנטים מאבן המייצגים את התמסחים שעליהם צלחו הטנקים של החטיבה את תעלת סואץ. בדופן התמסחים מסותת אלמנט שמזכיר את גשר הגלילים, כשהוא נגרר במרחבי הדיונות של סיני. בין התמסחים מתפתל אלמנט גלי מנירוסטה המייצג את התעלה. על גבי התמסחים מוצגות מפות מהלכי הקרב של החטיבה.

האנדרטה משמשת את ותיקי החטיבה כמקום זכרון וכאתר למפגשי חברים. בחודשי סוף החורף ותחילת האביב כל המשטח שמסביב טובל בתוך מרבד מרהיב של רקפות, אשר מצדיק ביקור נוסף במקום.

ותיקי חטיבה 421, חטיבת הצליחה, מודים לכם על ביקורכם במקום ועל הענין שגיליתם בסיפור הקרבות של החטיבה.

עבור לתוכן העמוד